Fotoshoot coronaregels tijdens de lockdown - hoe zit dat?

Fotoshoot coronaregels tijdens de lockdown – hoe zit dat?

  1. Home
  2. Blog
  3. Fotoshoot coronaregels tijdens de lockdown – hoe zit dat?

Half december kwam voor veel ondernemers de man met de spreekwoordelijke hamer. Nederland ging in lockdown en veel bedrijven moesten dicht. Sindsdien wordt ik bijna dagelijks gebeld of gemaild met de vraag of ik nog open ben en wat de coronaregels voor fotografen zijn. Veel mensen denken dat ik gesloten moet blijven en boeken daarom geen fotosessie meer. Maar hoe zit dit nu dan eigenlijk? Via deze blog hoop ik hier zoveel mogelijk antwoord op te geven.

Fotografen en fotostudio’s – in welk hokje passen wij?
Al sinds vorig jaar maart, waarin deze crisis begon – was het niet duidelijk of fotografen nu open mochten blijven of niet. Veel fotostudio’s kozen er zelf voor om de deur dicht te houden, maar een concreet verbod was en is er nooit geweest. Want een fotoshoot kan vrijwel altijd op 1,5 meter afstand, zowel in mijn studio als buiten. En newborns en jonge kindjes zouden sowieso niet binnen een risicogroep vallen. Het was daarom erg lastig om te bepalen in welk hokje wij thuis hoorden.

Instanties zijn ontzettend verdeeld
Na de persconferentie half december hadden wij nog altijd geen duidelijkheid. Ik heb daarom contact gezocht met alle instanties en ieder kwam met een ander antwoord. Daarom heb ik in eerste instantie besloten om dicht te blijven.

Fotografen zijn geen winkel en geen contactberoep
Na een paar weken kwam er via onze beroepsvereniging naar buiten dat een fotograaf en fotostudio niet als winkel en ook niet als contactberoep gezien wordt. Dat betekend dan ook dat ik volledig mag werken, maar wel alleen op afspraak. Gezien mijn werkwijze was dat echter sowieso al het geval. Inmiddels staat dit ook vermeld op de site van de rijksoverheid. De winkel van de fotograaf mag alleen open voor pasfoto’s, mijn studio valt daar echter niet onder. En gezien het feit dat ik geen contactberoep heb, betekend dit simpelweg dat al mijn fotosessies gewoon mogen doorgaan.

Geboortefotografie tijdens corona
De regels voor de geboortefotografen zijn erg wisselend. Bij een thuisbevalling mogen we gewoon aanwezig zijn. In de ziekenhuizen gaan de regels behoorlijk op en af en maken ziekenhuizen momenteel zelf de afweging of een geboortefotograaf welkom is of niet. Overweeg je een geboortereportage? Neem dan sowieso ook op tijd contact op met je verloskundigen en indien van toepassing, het medisch personeel van het ziekenhuis.

Wat is er dan wel anders dan anders?
Natuurlijk betekenen al deze maatregelen wel dat het toch net even anders gaat dan normaal. De basisregels die voor iedereen gelden worden in de studio uiteraard ook gehandhaafd. De handen worden bij binnenkomst ontsmet en men moet een mondkapje dragen tot ze zelf op de foto gaan. Momenteel mogen er maximaal 2 volwassenen naar de studio komen, kinderen tot 13 jaar worden hier niet meegerekend. Dit betekend dat een gezinsshoot gewoon mogelijk is en reportages van kleine kindjes, bijvoorbeeld voor een portretsessie of cakesmash ook. De newborns zijn in dit geval ook gewoon welkom, zolang ik alle andere basisregels maar aanhoud wordt dit ook niet als contactberoep gezien. Indien er een foto gemaakt moet worden van alle kleinkinderen voor opa en oma kan dit ook gewoon doorgaan, maar wel met max 2 volwassenen als begeleiding.

Buitenshoot
Een fotoshoot op locatie is natuurlijk ook in deze periode erg leuk om te maken. Ook deze sessies mogen gewoon doorgaan. Kijk voor meer informatie over deze shoot op de pagina over de buitenshoots.

Vragen
Mocht je ondanks deze blog nog vragen of onzekerheden hebben over een fotosessie, neem dan gerust contact met me op. Ik kan je dan meer uitleg over mijn werkwijze geven. Geen vraag is teveel en indien je toch besluit om een afspraak uit te stellen is dit natuurlijk geen enkel probleem. Hopelijk blijf je echter niet, onnodig, met vragen zitten.

Fotoshoot coronaregels
Menu
Stuur ons een appje!