Het Geboorteverhaal Youri - Fotostudio Dari

Het Geboorteverhaal Youri

  1. Home
  2. Blog
  3. Het Geboorteverhaal Youri

Na alle foto’s die ik al voor Christian en Noortje heb mogen maken rees bij Noortje langzaam de  vraag wat er nu nog voor hen overbleef om te fotograferen. Tot ze zwanger raakt van hun 2e kindje en ik hen benader of ze wellicht interesse hebben in een geboortereportage. Daar hoeft mama niet lang over na te denken. Ze kan zich nog maar zo weinig herinneren van haar eerste bevalling dat ze dit absoluut wilt laten vastleggen om later eens terug te kunnen kijken. Voor mij zou het mijn allereerste bevalling worden, dus stiekem ook wel heel erg spannend om mee te gaan maken.

Noortje ondergaat een heel andere zwangerschap dan bij grote zus Merle. Ondanks dat heeft ze gelukkig weinig last ervan en samen met papa geniet ze van deze fase. Maar dan breekt in het derde trimester van de zwangerschap het coronavirus uit en gaat Nederland op slot. Papa en Merle mogen niet meer mee naar controles en echo’s en geboortefotografen zijn niet meer toegestaan bij de bevalling. Met grote teleurstelling staan we aan de zijlijn toe te kijken wat zich allemaal in ons land afspeelt. Week na week vliegt voorbij en we volgen dagelijks al het nieuws wat er naar buiten komt.

Een fotoshoot op 1,5 meter afstand mag uiteindelijk wel en ik zorg er dan ook voor dat er een onvergetelijke zwangerschapsreportage gemaakt wordt. Die nemen ze ons tenminste niet meer af. Daarnaast besluit Noortje om thuis te bevallen. Als er al een kleine kans bestaat dat ik wellicht toch aanwezig mag zijn, is deze groter als we thuis blijven. Ik krijg daarentegen wel een waarschuwing mee. Merle werd namelijk binnen 4 uurtjes geboren. Als hetgeen wat ze zeggen klopt en dit 2e kindje nog sneller geboren wordt, dan wordt het flink doorrijden. We spreken dan ook af dat als het moment daar is, Christian me meteen bij de eerste weeën al zal bellen. Liever te vroeg dan te laat.

Op donderdag 11 juni app ik met Noortje hoe het met haar gaat. Ik merk aan haar dat ze er langzaam klaar mee is en ze het nu wel zwaar krijgt. We grappen nog dat ze papa en zus maar aan het werk moet zetten en de baby goed moeten toespreken. Maar hij luistert nu al niet zegt ze, want er gebeurd nog helemaal niets. Er is tevens al een afspraak gemaakt voor maandag om een eventuele inleiding te bespreken. Ondertussen duim ik dat dat niet nodig gaat zijn, want dat zou de kans weer kleiner maken dat ik deze geboorte kan gaan vastleggen.

Zaterdagochtend om 6 uur gaat mijn telefoon en ik zie dat het Christian is. Wauw, het gaat beginnen! Ik neem op en krijg te horen dat ik maar moet opstaan, want om 5 uur kreeg Noortje haar eerste weeën en er is nu al 5 cm ontsluiting. Al 5 cm……..euhhhhh…….…5 CENTIMETER?!?! Wetende dat het vanaf 6 cm heel snel kan gaan ben ik meteen klaarwakker. Direct spring ik mijn bed uit en zit 5 minuten later in de auto richting Geleen. Dit wordt duidelijk wederom een hele snelle bevalling en mijn lichaam giert dan ook van de adrenaline.

Als ik vlak voor half 7 in Geleen de auto uit stap komt Christian me tegemoet lopen. Ik kan rustig aan doen, want Noortje zit nog gewoon lekker beneden op de bank. Pfieuw, ik haal even rustig adem. Ik ben op tijd en kan nu gewoon gaan doen wat ik moet doen. Ik stap de woonkamer in waar Noortje heel relaxed met haar verloskundige zit te kletsen. Alsof er verder helemaal niks gaande is en ze ook totaal geen pijn heeft. Christian is volledig in de regelmodus en zorgt dat iedereen van koffie en ontbijt wordt voorzien. Tussendoor wordt Merle nog snel opgehaald door haar tante zodat papa en mama zich volledig kunnen gaan focussen op hetgeen wat komen gaat. Als ook de kraamzorg is aangekomen wordt eerst op het gemak de slaapkamer klaargemaakt. Door de rust die er heerst voel ik dat iedereen volledig ontspant en is het eigenlijk alleen maar heel gezellig in huis.

Rond kwart over 7 mag Noortje naar boven en om 7.18 uur worden haar vliezen gebroken. Het lijkt alsof de baby meteen snapt dat hij nu geboren gaat worden, want direct komen regelmatige en serieuze weeën bij haar opzetten. De eerste worden nog rustig weggepuft. Er valt een serene stilte
en ik vraag me heel even af of dit wellicht dan toch nog iets langer gaat duren dan ik had gedacht. Nee, want vlak daarna wordt Noortje vanuit het niks heel erg misselijk en krijgt ze fikse weeën. “Ik kan dit toch ook helemaal niet” roept ze uit. Maar wij kijken elkaar allemaal aan en weten dat
deze powermama dit juist geweldig gaat doen. Opeens geeft ze aan dat ze voelt dat het tijd is. De verloskundige geeft direct groen licht: “Je hebt gelijk, want ik zie het hoofdje al. Je doet het super goed, begin maar en laat maar komen.” Om 7.50 uur krijgt mama persweeën en nog maar 6 minuten
later is het al gebeurd. Ze mag kleine Youri Hubertina Mathias me met eigen handen aanpakken en dicht tegen zich aan leggen.

Overmand door emoties kruipt Christian dicht tegen zijn vrouw aan. Opgelucht en trots kunnen ze hun ogen niet van hun pasgeboren zoon afhouden. Prachtig om ze zo te zien. Noortje voelt zich meteen stukken beter want alle misselijkheid is verdwenen. En kleine Youri laat ook al goed horen dat hij er is waardoor we meteen weten dat zijn longen prima in orde zijn. Papa knipt zelf de navelstreng door en de verloskundige laat ons nog even zien hoe de placenta eruit ziet. Een gek idee dat je kindje zich daarin ontwikkelt maar wel heel interessant om eens te zien.

Als alle controles zijn gedaan en Youri zijn eerste flesje krijgt wordt de familie gebeld. Grote zus Merle zal pas na haar middagslaapje gebracht worden. We spreken dan ook af dat ik lekker naar huis zal gaan zodat mama kan gaan douchen en ze rustig kunnen bijkomen. In de auto valt alles pas op zijn plaats en met een lach en een traan rij ik naar huis. Wauw, wat een ervaring. Dit had ik nooit willen missen en wat ben ik blij dat ik dit heb mogen fotograferen.

Lieve Christian en Noortje,
Nogmaals gefeliciteerd met jullie prachtige zoon Youri. En ontzettend bedankt dat jullie mij het vertrouwen hebben gegeven om deze reportage te mogen maken. Jullie zijn een prachtig gezin met 2 geweldige kindjes. Geniet van elkaar. Ik wens jullie alle liefde en geluk toe.

Liefs Danae

Menu
Stuur ons een appje!