Een regeldag bij een newborn, wat is dat? - Fotostudio Dari

Regeldag bij een newborn

Wauw wat is dat wennen! Na de geboorte van jullie kindje is er opeens een nieuw gezinslid en jullie zijn vanaf nu papa en mama. We staan er wellicht niet genoeg bij stil hoeveel impact dit kan hebben op jullie zelf maar vooral ook op jullie pasgeboren kindje. Na een aantal dagen denk je dat je baby en jij een prettig dagelijks ritme te pakken hebben. De voedingen gaan er goed in en er komt wat meer rust. Maar dan opeens heeft je kleintje een dag waarop hij of zij alleen nog maar huilt, constant wilt drinken en onrustig blijft. Ja, het is zover, jullie hebben een regeldag te pakken.

Wat zijn regeldagen?

Stel je even voor dat je als baby ter wereld komt. Tijdens de bevalling heb je je een weg naar buiten weten te persen. Na 9 maanden veilig, geborgen en warm in de buik kom je in een hectische wereld terecht. Met licht, geluiden, mensen die je nog niet kent. Help! Vanaf het moment dat jullie kindje geboren wordt krijgt deze een berg aan indrukken en prikkels te verwerken. De hersenen van jullie baby proberen dit allemaal als een spons op te zuigen en te verwerken. Maar dan komt er een moment dat de spons (of de spreekwoordelijke emmer) overloopt en leeggegooid moet worden. Dat noemen ze de beruchte regeldag en deze komt als eerste rond de 9 e /10 e dag na geboorte.

Hoe herken je deze regeldagen?

 • Je newborn wil alleen maar drinken
  Hadden jullie net een gestructureerd voedingsschema? Vandaag lijkt deze volledig vergeten, want je kleintje zal veel vaker om voeding vragen, soms wel elk uur.
 • Je kleintje is onrustig, huilt veel en wilt vooral veel geknuffeld worden
  Vermoeiend, maar dit gedrag is niet vreemd. Je kindje voelt zich even compleet uit zijn/haar doen en heeft meer honger. Groeien, ontwikkelen en extra eten kosten ook een hoop energie. Dit kan overweldigend zijn, maar geloof me, het gaat weer over!
 • Je baby slaapt onrustig of niet
  Doordat je kleintje een ander voedingsschema aanhoudt op deze dagen kan het slaapritme hier ook onder lijden. Sliepen jullie de nacht al door? Grote kans dat hij/zij zich nu weer gaat melden voor een nachtvoeding. De gemiste slaap halen ze weer op een ander moment in, op een tijdstip dat je het niet gewend bent.

Oorzaken regeldagen

Regeldagen kunnen verschillende oorzaken hebben:

 • Jullie baby heeft een groeispurt
  Je baby groeit in de eerste fase enorm snel. Over het algemeen gaat dat geleidelijk aan maar kindjes hebben ook groeispurtjes tussendoor. Hiervoor wordt er meer energie en voedingsstoffen gevraagd en dit verklaart dan ook de verhoogde vraag van jullie kindje naar eten. Een groeispurt duurt meestal één tot twee dagen en is een veel voorkomende oorzaak voor een regeldag.
 • Je baby is in een nieuwe ontwikkelingsfase
  Zoals eerder al uitgelegd krijgt jullie kindje enorm veel indrukken te verwerken in de eerste maanden van zijn/haar leven. Gedurende het eerste jaar van jullie baby ontwikkelen ze ontzettend snel en komen ze in verschillende fases. De regeldagen zullen dus ook meerdere malen terugkeren en zijn een teken dat jullie kindje weer een nieuw sprongetje maakt.

Wanneer hebben ze deze regeldagen?

De groei en ontwikkeling van een kindje is bij iedereen anders. Toch komen de regeldagen bij de meeste baby’s rond dezelfde periode:

 • 9 – 10 dagen
 • 3 – 4 weken
 • 6 weken
 • 3 maanden
 • 6 maanden

Regeldagen komen vanuit het niks en zijn vaak binnen 2 dagen ook weer voorbij. Het komt zelfs voor dat jullie kindje zich hier moeiteloos doorheen slaat en je er niets van merkt of iets afwijkt van bovenstaande momenten. Onthoudt altijd dat het niets is om je zorgen over te maken. Zolang jullie kleintje goed drinkt, regelmatig een volle luier heeft en normaal groeit is er niets aan de hand en blijft er maar 1 taak voor jullie over: knuffelen!

Menu
Stuur ons een appje!